Херпес и хламидия предизвиквали Алцхаймер

херпес

Полови болести водели до Алцхаймер, обявиха учените.

Болестта на Алцхаймер може да бъде причинена от вируси като херпес, информира британският вестник Телеграф, цитиран от агенция БГНЕС.

Група от 31 учени и специалисти от университетите Оксфорд, Кембридж, Единбург, Манчестър и Империъл Колидж във Великобритания посочват в свое научно съобщение, че основните причинители на болестта Алцхаймер са вирусите на херпеса, бактерията хламидия и особен вид бактерия с форма на търбушон.

Според проф. Дъглас Кел от университета в Манчестър съществуват неопровержими доказателства, че болестта Алцхаймер се предизвиква от микробен компонент.

В момента учените се опитват да намерят процедури, които предотвратяват натрупването на лепкави амилоидни плаки и неправилно нагънат “тау” протеин в мозъка, които пречат на общуването на невроните помежду им. Това води до загуба на паметта.

Авторите на изследването твърдят, че вирусите и бактериите са често срещани в мозъка на възрастните хора и, въпреки че обикновено са в латентно състояние, те могат да се активират след стрес или при изложена на риск имунна система.

Известно е, че вирусът на херпеса уврежда централната нервна система и лимбичната система в мозъка, които регулират настроението и предизвикват опрeделени ментални промени.

Експертите твърдят, че вирусните инфекции в мозъка предизвикват симптоми, подобни на Алцхаймер и връзката е била подценявана твърде дълго. Те предлагат изследванията върху ролята на инфекциите в причинно-следствената връзка на болестта на Алцхаймер, включително проучванията на антимикробна терапия да продължат.

Според новите открития те могат да се подобрят бъдещото лечение на болестта на Паркинсон и други прогресивни неврологични състояния.

Снимка: Ed Uthman