Хламидиоза e най-разпространената полово предавана болест

Какво е хламидиоза?

Хламидиоза e най-разпространената полово предавана болест, сочи статистиката на медиците.

Болестта хламидиоза е инфекциозно заболяване, предаващо се по полов път, което засяга и мъже, и жени.

Инфекцията стана обект на първата уеб кампания, за да информира и предпази младите хора във Франция, но това се отнася за всички млади хора по света.

Учените смятат, че това е най-разпространената полово предавана болест в света. Всяка година само в САЩ се заразяват между 3 и 4 милиона души. В половината от случаите болестта се съчетава с всеки от известните бактериални възбудители, предаващи се по полов път.

Заради полувирусната и полубактериална природа на особените микроорганизми е трудно да се диагностицира и лекува хламидиозата. Диагностиката се усложнява и от това, че повечето мъже и жени, болни от хламидиоза, нямат изразени симптоми.

Тъй като Chlamydia trachomatis може да живее само вътре в другите клетки, тя се предава чрез преките контакти на гениталиите със спермата или чрез вагиналните секрети.

Ако не се лекува болестта може да доведе до тежки последици, включително стерилитет, припомнят здравните власти.

Хламидиозата, както и другите венерически болести, е неприятна и опасна със своите последствия. Затова при поява на подозрения човек трябва незабавно се обърне съм специалист: венеролог, уролог или гинеколог. Много важно е двамата партньори да се изследват и лекуват едновременно.

Хламидиозата може да се предаде още при първия полов контакт, въпреки че има и изключения. Съвременните методи за диагностика определят наличието на хламидии у всяка втора жена с хронично-възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера, при 57% от жените, страдащи от безплодие и при 87% от жените, които не са износили бременността си.

При мъжете негонококови уретрити хламидии се откриват в 40% от случаите. Според учените ако за кратък период от време мъжът е имал полови актове с няколко жени, той може да бъде лекуван от хламидиоза без да се правят предварителни изследвания. Разбира се, това мнение е твърде крайно. Инфекцията често има инкубационен период от седмица до месец.

Лечението е комплексно: антибиотици, имуностимулираща противовирусна терапия, а също при необходимост местна терапия (физиологични процедури).

За да се започне своевременно лечение, трябва да се обърне внимание на следните симптоми за хламидиоза: наличие на бледо-жълти петна или слузести секрети; парене по време на уриниране; болезнени полови сношения при жените; ненормални вагинални кръвотечения, кръвотечение след полов акт; при мъжете – зачервяване на края на пениса.

При мъжете първоначално се поразява пикочният канал, а след това простатата, скротумът. Хламидният уретрит при силния пол понякога протича много остро. В повечето случаи заболяването се придружава от неприятни усещания, сърбеж в пикочния канал, секрети от уретрата. При едновременно поражение на други органи заразените получават болки в скротума, перинеума, в областта на кръста, седалищния нерв и в долните крайници.

Като правило болните от хламидиоза мъже се оплакват от наличието на секрети от пикочния канал, понякога по време на акта на дефекация, в края на уринирането, а също от сърбеж, неопределени неприятни усещания в пикочния канал и правото черво, непостоянна болка в перинеума.

При жените най-често се поразява шийката на матката, след това възниква възходяща инфекция, която постепенно обхваща матката, маточните тръби, яйчниците и коремната кухина. Хламидиите от пикочния канал са способни да проникнат в пикочния мехур и да предизвикат цистит и цистоуретит.

Кампанията във Франция започна на сайта Info-ist.fr и е насочена към младите хора от 18 – 24 годишна възраст, съобщава агенциите АФП и БГНЕС. Въпросник позволява на всеки да пресметне риска да бъде заразен и да получи персонални съвети.

Снимка: sxc.hu