Храненето в първите месеци на бременността определя на пола на бебето

Публикувано на 14. Mar, 2010 от в За бременни, За децата, За жените, Любопитно, Храни

Храненето в първите месеци на бременността определя на пола на бебето, твърдят експерти.

Ново изследване показва, че начинът на хранене в първите месеци на бременността оказва влияние върху пола и здравето на плода.

Учени от Университета в Мисури в САЩ твърдят, че висококалоричната диета допринася за раждането на момчета, а нискокалоричната – за раждането на момичета.

Специалистите посочват, че и при хората, и при мишките ограничаването на храната и недохранването в периода около зачеването и в ранната бременност водят до раждането на бебета от женски пол, най-вероятно заради селективната загуба на мъжките зародиши, които са по-уязвими в утробата, пише health.bg.

Учените са анализирали гените в плацентата на бременни мишки, които са поемали храни с високо съдържание на мазнини или въглехидрати, и на мишки, които били подложени на нискокалорична диета. След като направили сравнение с резултатите от изследването на трета група мишки, които са били на нормална соева диета, те открили, че и в двете групи храната определено е оказала влияние.

Установено било, че женските зародиши са по-чувствителни към диетата на майката и техните гени се влияят и променят по-лесно. След 12 дни (след средата на периода на бременност при мишките) са били открити разлики в почти 2 000 гени, включително на тези, които влияят на функцията на бъбреците.

Изследването разкрива, че висококалоричната диета през бременността дава шанс на всеки 20 раждания да се родят от 10 до 11 момчета.

Все още обаче не са ясни причините, поради които начинът на хранене точно влияе на пола на бебето.

Снимка: sxc.hu

Етикети: , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.