Храни, които не подозираме колко са полезни

Има храни, които дори не подозираме колко са полезни.

Когато говорим за храни, често знаем кое колко е полезно. Една ябълка, например, е на върха на здравословната класацията. Един двоен хамбургер – не толкова. Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме.

Ето списък десет изключително полезни храни, които е добре да знаем и ползваме в менюто си:

Черен шоколад
Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкова полезен. Черният шоколад намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин.

Мед от елда:
мед


Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в организма, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Също така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, помага също за заздравяване на рани.

Авокадо:
авокадо

Със сигурност този плод е богат на мазнини, но това са основно такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.

Тиква:
тиква

Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е изключително хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.

Черен чай:

черен чай

Не е толкова популярен като зеления чай, но черният чай предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Яйца:

яйца

Популярна и евтина храна, която доскоро се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Яйцата вече съдържат все повече витамин D и по-малко холестерол. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.

Канела:
канела

Пикантно сладката подправка канела помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Канела помага също против стареенето.

Доматено пюре:

доматено пюре

Доматено пюре без сол или с ниско съдържание на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за понижаване на кръвното налягане и силно предотвратява риска от рак на простатата.

Боровинки:

боровинки

Ако ги вземете дори замразени, не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, защото това е заблуждение. Всякакъв вид боровинки – сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.

Уасаби:

уасаби

Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е изключително полезна за здравето като цяло. Помага за предотвратяване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма. Приеман с броколи, засилва антираковото действие на зеленчука.

Снимки: шоколад: Jessica Spengler; мед: Vibrant Spirit; авокадо: threelayercake; тиква: Tambako the Jaguar; черен чай: sxc.hu; яйца: cursedthing; канела: cinnamonvogue.com; доматено пюре: *~sTeRnDaL~*; боровинки: atul666; уасаби: IamSAM.