Храни срещу рак

броколи

За да намалите риска от раково заболяване, трябва да внимавате с храната, която приемате.

Всички изследвания върху връзката между начина на хранене и рака сочат, че трябва да се приемат храни на растителна основа заради техните фито и други полезни вещества, посочва д-р Ричард Беливо от Квебекския университет в Монреал, Канада, който е автор на книгата Foods to Fight Cancer: Essential foods to help prevent cancer, издадена през 2007 година.

Негов основен съвет, цитиран от health.bg, е да се приемат дневно от 5 до 9 порции плодове и зеленчуци, особено следните:

Броколи:
Всички кръстовидни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, имат противоракови свойства, но броколито е единственият от тях, който съдържа толкова голямо количество сулфорафан – особено ефикасно вещество за увеличаване на защитните ензими в организма и унищожаването на химикалите, които предизвикват рак. При последните опити с мишки в университета в Мичиган, САЩ, беше открито, че сулфорафанът атакува раковите стволови клетки, които допринасят за нарастването на туморите.

Броколи помага срещу: рак на гърдата, рак на белите дробове, рак на черния дроб, рак на простатата, рак на кожата, рак на стомаха и рак на пикочния мехур.

Съвет: Учените препоръчват консумирането на колкото може повече броколи. Добавяйте този зеленчук където можете – в салатите, омлетите, върху пицата.

Горски плодове:
горски плодове


Всички горски плодове са богати на фито-хранителни вещества. Според учени от Охайо, САЩ, в къпините има висока концентрация на фито-химикалите, наречени антоцианини, които забавят развитието на предраковите клетки и не допускат образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествени тумори.

Горските плодове помагат срещу: рак на дебелото черво, езофагуса, рак на устата и рак на кожата.

Съвет: Приемането на половин чаша горски плодове дневно укрепва здравето.

Домати:
домати

Този плод е най-добрият източник на ликопен – картеноидът, който придава на доматите червен цвят. Установено е, че ликопенът спира растежа на раковите клетки в ендометриума. Всяка година от рак на ендометриума умират 8000 души.

Доматите помагат срещу: рак на стомаха, рак на червата, рак на белите дробове и рак на простатата.

Съвет: Най-голяма е ползата от сготвените домати, защото топлинната обработка увеличава количеството на ликопен, което може да се поеме от организма.

Орехи:
орехи

Учени от Западна Вирджиния са открили, че фитостеролите в орехите (холестероло-подобни молекули в растенията) блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и забавят развитието им.

Орехите помагат срещу: рак на гърдата и рак на простатата.
Съвет: Най-полезно е да се ядат по 30 грама орехови ядки на ден.

Чесън:
чесън

Установено е, че фито-химикалите в чесъна спират образуването на нитросамини, карциногени, които се образуват в стомаха и понякога в червата от приемането на нитратите в храната. Учени от Айова, САЩ, са установили, че жените, които приемат най-много чесън, са с 50% по-малко застрашени от рак на дебелото черво от тези, които приемат най-малко количество.

Чесънът помага срещу: рак на гърдата, рак на дебелото черво, езофагуса и рак на стомаха.

Съвет: Накълцайте една смачкана скилидка чесън (при смачкването се отделят полезни ензими) и я добавете към богатия на ликопен доматен сос в края на приготвянето му.

Боб:
боб чорба
Проучване на университета в Мичиган, САЩ, откри, че черният и тъмносиният боб значително намаляват броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания.

Бобът помага срещу: рак на гърдата и на дебелото черво.

Съвет: Няколко пъти в седмицата добавяйте към другите зеленчуци и салати по половин чаша боб.

Снимки: броколи: Райнер Берг; горски плодове: Стефани Рейнес; домати: Марчин Карцевски; орехи: Жан Шайен; чесън: Бранди Допкинс; боб чорба: Калев