Ако добавите хрян към броколите ще се получи по-силен противораков ефект.
Учените са доказали противораковото дайствие на броколито към различни видове рак като рак на стомаха, на дебелото черво и на белите дробове.
Когато обаче към полезния зеленчук при консумация се добави хрян или уасаби, се активизират противораковите му свойства, дори броколито да премине през висока термична обработка.
Това показват изследвания на американски учени, съобщи британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция БТА.
Причината за това е, че в хряна и уасабито се съдържа ензимът миросиназа.
Според проф. Елизабет Джефри, диетолог от университета на Илинойс в САЩ, благодарение на тези силни подправки броколито се усвоява по-добре от организма и се увеличава полезното му въздействие.
Колкото са по-остри подправките хрян и уасаби, толкова по-добре, твърдят специалистите.
Учените са изчислили, че за да бъде постигнат противораковият ефект, броколито трябва да се яде средно по пет пъти на седмица, твърди ръководителката на изследването Джена Крамър. Продуктите, съдържащи миросиназа, помагат да се премахнат последиците от термичната обработка.
Снимка на броколи: Ж. Габриел