Ценни съвети за Новогодишната трапеза




Ето няколко ценни за здравето ни съвети, свързани с почерпката на Новогодишната вечеря.

На Новогодишната трапеза задължително трябва да има плодове. Това съветва диетологът Ваня Колчева, цитирана от агенция БТА.

Тя препоръчва да се консумират цитруси – мандарини и портокали.

Хубаво е на всяка празнична маса да има по чаша лимонов сок разтворен във вода. Това помага на разграждането на мазнините, подчертава vesti.bg.

Според Колчева не трябва да се нахвърляме на вкусните ястия, а да се храним на често, но по малко.

Тя каза, че не е задължително на Новогодишната трапеза да има традиционните свински пържоли. Те може да са телешки или да се прибегне до американската традиция, навлязла в последните години и в България, да се приготвя пуйка.

Все пак, ако пържолите са свински, Ваня Колчева препоръчва да са изпечени на скара и да бъда придружени с голяма зеленчукова салата.

Добре е да се избягват тежките гъбени сосове към месото и топените и пушени сирена.

Час след консумацията на пържоли се препоръчва да се приемат плодове.

Плодовете, обаче не трябва да се смесват с основните хранения, а да бъдат междинни.

Ваня Колчева каза още, че съветва хората да не прекаляват с алкохола по празниците, защото той както и мазните храни е доста калоричен и предразполага към напълняване.

Снимка: Daniel Vattay