Цинк срещу настинка

Обобщение на 15 клинични изпитания, публикувани от 1984 г. досега в сп. Кохрейн, показа, че приемането на цинков може да намали продължителността на простудата и дори и да я предотврати, съобщи агенция БТА.

Хората, които взимат цинк под формата на сироп или таблетка на всеки два часа при първите симптоми на настинка, два пъти по-често се излекуват до една седмица в сравнение с приемащите плацебо. Децата, пили цинк на таблетки поне пет месеца, настиват три пъти по-малко от взимащите плацебо.

Обобщените резултати от изследванията показват, че цинкът намалява продължителността и сериозността на симптомите на настинката, когато се използва терапевтично. Приеман профилактично, цинкът намалява настинките и прибягването до антибиотици сред здравите деца.

Учените обаче предупреждават, че не могат да посочат каква доза цинк е най-ефикасна, а е известно, че минералът може да предизвика гадене, лош вкус в устата и диария, подчертава actualno.com. Терапевтичните дози, използвани в изследванията, са от 30 до 160 мг дневно, а профилактичните 10-15 мг.

Снимка: sxc.hu