Чай и кафе срещу рак на матката

кафе

Пиенето на чай и кафе помага срещу рак на матката, твърдят експерти.

Жените, които пият няколко чаши кафе и чай всеки ден, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на матката, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Известни са някои рискови фактори за ендометриалния рак – възрастта на жената, затлъстяването, излагането на действието на повече естроген при късна менопауза или естрогенна терапия след менопауза.

Данните от настоящето изследване показват, че за жените, които пият повече от четири чаши кафе и чай всеки ден, опасността от развитие на злокачественото заболяване е с 50 % по-малка, отколкото за тези, които не консумират топлите напитки.

Специалистите от онкологичния институт Розуел парк в Бъфало, Ню Йорк, са установили още, че за жените, които пият само чай – над две чаши на ден – рискът от развитието на рак на матката е с 44 % по-малък.

За тези, които пият само кафе – над две чаши дневно, опасността от злокачествено заболяване на матката е с 29 % по-малка.

Едно от възможните обяснения за благоприятното действие на чая и кафето е кофеинът. Изследователите са открили, че напитките без кофеин нямат подобен ефект, уточнява actualno.com.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Мая Бабич