Чай мента срещу болка

Учени от Университета на Нюкасъл, Великобритания, откриха, че вид ментов чай не само премахва стреса, но също действа болкоуспокояващо, съобщи агенция БТА, позовавайки се на в-к Dayly Mail.

Става въпрос за бразилския ментов чай от растението Hyptis crenata. Той облекчава болки не по-зле от аспирина, уточнява actualno.com.

Бразилските лечители от векове използват чая като лекарство, но сега за пръв път лечебните свойства на растението са научно доказани макар и само върху лабораторни животни.

Традиционният чай също има лечебни ефекти. От листата и цветните пъпки на растението Camelia sinensis учените приготвят черен, зелен и оолонг чай. Листата на растението съдържат висока концентрация от флавоноиди, които пазят от сърдечни заболявания, и полифеноли, които предотвратяват рак.

Антиоксидантните свойства на чая пък помагат да се изгражда защита срещу рака на кожата и други видове рак и понижават холестерола.

Трябва да се има предвид обаче, че чайовете без кофеин са по-малко ефикасни поради процесите за извличане на кофеина.

Зеленият чай има силни противовъзпалителни качества. Някои изследвания са открили, че той облекчава артритни болки.

Японски учени са открили, че оолонг чаят пази зъбите от кариес и облекчава сърбеж. Фитохимикът проф. Саймън Гибинс от Фармацевтичния институт към Лондонския университет съветва да се пият по три чаши чай дневно.

Чаят трябва да се оставя най-малко 5 минути в горещата вода, за да се извлече растителния материал.

Снимка: sxc.hu