Чай намалява риска от диабет

Любителите на чая могат да намалят риска от диабет тип 2, установиха швейцарски учени.

Нов анализ на данни от 50 страни, показва, че тези, в които се пие най-много черен чай, имат най-ниските нива на метаболитен синдром. Изследването, публикувано в изданието British Medical Journal, установило още, че консумацията на чай е свързана с по-ниски нива на затлъстяване.

Учените смятат, че процесът на ферментация, който превръща зеления чай в черен, може също да стимулира производството на флаваноиди. Те анализирали консумацията на черен чай и преобладаването на различни заболявания, включително диабет от втори тип.

Ирландците пиели най-много черен чай, като всеки човек консумирал 2 кг всяка година, показват данните за продажбите. Малко след тях се нареждат британците и турците, като в трите страни били регистрирани по-ниски нива на диабет, отколкото в други държави, където потреблението било ниско, включително Бразилия, Мароко и Мексико.

Но пиенето на чай няма силна връзка с нито едно друго изследвано заболяване, съобщи ръководителят на проучването д-р Ариел Бересниак от Дата Майнинг Интернешънъл в Женева, Швейцария.

Изследването е осъществено в момент, когато нивата на диабет от втори тип нараснаха шест пъти в последните няколко десетилетия, като броят на хората, страдащи от това заболяване, се очаква да нарасне от 285 милиона през 2010 г. до 438 милиона през 2030 г., пише агенция БГНЕС.

Предишно изследване на университета Вандербилт в Нешвил, САЩ, установи, че хората, които пият зелен чай поне три пъти седмично, намаляват с 14% опасността от рак на храносмилателната система.

Снимка: Laurel Fan