Чай от бергамот за здраво сърце

Чаша чай с екстракт от бергамот може да намали холестерола и риска от сърдечни заболявания, твърдят италиански учени.

Екзотичният бергамот е благоуханен цитрусов плод, който учените определят като суперхрана за сърцето.

Екстракт от бергамот може да бъде толкова ефективен, колкото и статините – спорните чудотворни лекарства, използвани за контролиране на холестерола, които обаче могат да провокират странични ефекти у пациентите.

Ново изследване твърди, че плодът бергамот съдържа ензими, известни като хидрокси метил глутарил флаванони, които могат да лекуват сърдечни заболявания толкова ефективно, колкото и статините.

Изводът е направен от изследователи от университета в Калабрия, Италия, цитирани от в-к Daily Mail. Оказало се, че екстрактите от бергамот не просто намаляват нивата на т.нар. лош холестерол, но същевременно повишават нивата на този, който докторите наричат добър холестерол.

Цитросовият плод бергамот е част от прочутата Средиземноморска диета, която е смятана за един от най-добрите начини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания – най-големият убиец в Западния свят.

Бергамотът отдавна се използва в традиционната народна медицина в средиземноморските страни не само като средство за предпазване от сърдечни болести, но и за лечение на рани, възпаления и като антисептично средство. Екстракти от цитрусовия плод са използвани дори при приготвянето на конфитюри, сладолед и парфюми в този регион, разкриват учените.

Снимка: Maja Dumat