Чай срещу остеопороза

чай

Чай помага срещу остеопороза, твърдят учените.

Тайвански специалисти са установили, че редовната консумация на чай предпазва жените от остеопороза, предадеха агенциите DPA и БТА.

Специалистите от Националната университетска болница в Тайван са изследвали 368 жени над 65-годишна възраст, за да проверят дали начинът им на живот влияе върху здравето на костите. Шестдесет от участничките редовно пиели чай, а останалите – рядко.

Направеният анализ е показал, че сред 60-те жени, които редовно консумирали ободряващата напитка, само 46.7% страдат от остеопороза. От 308-те участнички, които рядко пиели чай, страдащите от костното заболяване били 63.3%.

Изследването подкрепя предишни проучвания, според които зеленият чай е полезен за здравето и помага за предпазване от много заболявания.

Флуоридът в ободрителната напитка забавя загубата на костна маса, а флавоноидите подобряват костната маса. Други две вещества в зеления чай – полифеноли и танин, също оказват благоприятно въздействие върху нея, обясняват авторите на настоящето проучване.

Изследователите оборват твърденията на някои лекари, че чаят и кафето могат да причинят костното заболяване, тъй като кофеинът спомага за изхвърлянето на калция чрез урината. Специалистите смятат, че съдържащите се в чая полифеноли и танин противодействат на ефекта на кофеина.

Снимка: Дора Пете