Час спорт на ден компесира обездвижването

спорт

Час физическа активност на ден ни предпазва от вредите на работата зад бюро.

Поне един час физическа активност на ден може да предпази тялото ни от вредните последствия на работата зад бюро, показва международно проучване.

Според Световната здравна организация (СЗО) препоръчителното време упражнения на седмица е 150 минути, но според данните на изследователите, събрани от над 1 милион души, това въобще е недостатъчно.

Международният екип е установил, че при хората, които работят зад бюро по осем и повече часа на ден и имат малко физическа активност, шансът да починат в следващите между две и 18 години е 9,9%. За сравнение при хората, които седят зад бюро само по четири часа и спортуват активно този процент е 6,8%.

Изследователите обаче също така са установили, че увеличеният риск от смърт, свързан със седене зад бюро, се елиминира при хора, които практикуват поне час физическа дейност на ден.

Според водещия автор на изследването проф. Улф Екелунг от Норвежкото училище за спортни науки и Университета в Кеймбридж не е необходимо задължително да се подлагаме на тежки физически упражнения, за да намалим риска от смъртност.

Не е необходимо да спортувате или да ходите на фитнес. Добре е и да упражнявате по-бързо ходене, може би сутрин, в обедната почивка или след вечеря. Може да разделите ходенето на два пъти, но е необходимо да е поне един час, твърди Екелунг, цитиран от агенция БГНЕС.

Проучването на Екелунг и екипа му обобщава данни от 16 други проучвания, които обхващат най-вече хора на възраст над 45 години от САЩ, Западна Европа и Австралия.

Изследователите са установили, че един час упражнения с умерена интензивност като ходене с 5,6 км/ч или каране на колело с 16 км/ч са достатъчни, за да премахнат негативните ефекти от седенето зад бюро за дълъг период от време. Той също така посочи, че 5-минутна почивка, дори и само, за да отидете за чаша вода, също е от полза за здравето.

Не забравяйте, че спортът носи и здраве, и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Ако се чудите какъв спорт да захванете, може да изберете най-подходящия за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: Станимир Михов