Червени люти чушки за дълголетие

червени люти чушки

Учените отново доказаха, че лютото носи дълголетие.

Учени от медицинския колеж Ларнър към Университета във Върмонт, САЩ, твърдят, че смъртността при хора, които консумират люти червени чушки, намалява с 13%.

Според мащабно проучване смъртността при тази група от хора спада най-вече при болните от сърдечни заболявания, посочва научното издание Science Daily, цитирано от агенция БГНЕС.

Използвайки данни, събирани от над 16 000 американци за период от 23 години, студентът по медицина Мустафа Чопан и проф. Бенджамин Литенберг са установили, че консуматорите на люти чушки са предимно млади мъже, бели или мексикано-американци, омъжени и пушачи, пиещи алкохол и консумиращи повече месо и зеленчуци. За тях е характерно също, че имат нисък холестерол, по-ниски доходи и образование в сравнение с тези, които не консумират червени люти чушки.

Това изследване потвъждава аналогични резултати от предишно такова, проведено в Китай през 2015 г., което открива зависимост мужду консумацията на люти чушки и продължителността на живот. През 2014 г. е доказано този ефект и в лабораторни условия от Университета в Калифорния, САЩ.

Снимка: Иван Габович