Червено вино удължава младостта

Пиенето на червено вино удължава младостта! На какво се дължи това?

Червеното вино може да ни помогне да живеем по-дълго, съобщиха учени, повдигайки отново разгорещения дебат относно съставка, която някога е наричана „еликсир на младостта“.

Веществото ресвератрол защитава червените сортове грозде и какаовите зърна от инфекции и при суша, но в продължение на десетилетия експертите спореха дали то помага на хората да живеят по-дълго. Сега ново изследване установи, че веществото може да удължи живота ни, защото имитира друг защитен ензим и само “две чаши” червено вино може да са достатъчни, за да се усети ползата.

Предишни изследвания върху мишки показаха, че ресвератролът увеличава продължителността на живота им, повишава енергията им и предпазва от диабет, но критиците отбелязваха, че веществото било използвано в “нереалистично високи дози”.

Поради това авторите на новото изследване използвали много по-малка доза ресвератрол, до 1000 пъти по-малка отпреди. Техният пробив дошъл, когато комбинирали ресвератрол с ензима TyrRS, който се свързва с ядрото на клетката, когато е подложен на стрес. Изследователите открили, че когато ресвератролът и TyrRS бъдат комбинирани, което може да се случи по естествен път в тялото, те имитират лекуваща клетките аминокиселина, наречена тирозин.

След това този процес активирал протеина PARP-1, чиято роля при възстановяването на ДНК оказва значително влияние върху продължителността на живота, твърдят учените.

„Въз основа на тези резултати може да се смята, че умерена консумация на две чаши червено вино би дала на един човек достатъчно ресвератрол, за да се предпази по този начин“, заяви авторът на изследването д-р Матю Саджиш от института Scripps Research в Калифорния, САЩ, съавтор на изследването.

Резултатите от проучването са публикувани в научното издание Nature на 22 декември 2014 г.

Можете да научите кои са най-богатите естествени източници на ресвератрол.

Снимка на чаша червено вино: Арек Соча