Червено грозде, червено вино и боровинки за силен имунитет


Консумацията на червено грозде и червено вино, както и боровинки, укрепва имунната система, разкриха учените.

Проучване показва, че червеното грозде, червеното вино и боровинките могат да спомогнат за укрепване на здравето чрез подсилване на имунната система на организма, съобщи в-к Daily Telegraph, цитиран от агенция БТА.

В ново изследване на учени от университета на Орегон в САЩ е бил проверен ефектът на 446 различни съединения върху имунната система. Установено е било кои две от тях са най-действени. Тези съединения са взаимодействали с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP, който спомага да се засили имунният отговор.

Първото съединение е ресвератрол, което може да бъде открито в червеното грозде и вино. Преди време бе установено, че то има още превантивен ефект срещу рак и намалява риска от сърдечносъдови болести.

Новата работа на учените от университета на Орегон е първото изследване, което показва нагледно как съединението си взаимодейства с витамина.

Второто съединение е птеростилбен. То се съдържа в боровинките и намалява показателите на холестерола.

Доктор Адриан Гомбарт, ръководител на изследването, констатира: съвместната дейност на тези съединения с витамин D еднозначно усилва експресията на гена CAMP. Този ген е задействан в работата на имунната система, както и витамин D. Но за ресвератрола и птеростилбена в научните среди се заговори за пръв път.

Засега изследванията са правени само върху клетъчни култури в лаборатории. Затова е трудно да се каже доколко съединенията, които са в състава на хранителните продукти, ще се окажат ефективни и ще покажат същия резултат.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

Снимка: Gary Tamin