Червено месо – за и против

Вредно ли е червеното месо и каква е връзката му с рака на дебелото черво? На този спор изобщо не е сложена точка в професионалните среди и тези дни се разгоря с нова сила във Великобритания.

Световният фонд за изследване на рака публикува през 2007 г. мащабен доклад за стила на живот и връзката му с появата на болестта, в който призова хората да ограничат консумацията на пържоли и наденички и по възможност да избягват саламите и шунката. Според фонда доказателствата, че червеното, както и преработените меса увеличават риска от рак на дебелото черво, са убедителни.

Според организации на месопроизводителите във Великобритания обаче тези изводи са напълно погрешни. Те от своя страна посочват редица независими изследователи, които поставиха под въпрос убедеността, с която бе представена в доклада връзката между червеното месо и рака.

Световният фонд за рака вече призна, че в доклада има малки грешки, свързани с данните за червеното месо, но обяви, че няма да променя изводите в документа, базирани на обобщение на научните изследвания до момента.

Кое разпали отново искрата на спора, обяснява 24chasa.bg. Наскоро научният комитет по храненето, който съветва британското правителство, цитира доклада на Фонда за рака при анализа си как ще се отрази намаляването на консумираното червеното месо върху съдържанието на желязо в организма на гражданите. Този доклад не може да служи като отправна точка, контрират месопроизводителите, предаде агенция BBC.

Споровете обаче не са само във Великобритания. Вече имаше сблъсъци по страниците на водещо научно издание за храненето и заболяванията. В писмо до американското “Списание за клинично хранене” проф. Стюарт Тръсуел от университета в Сидни попита защо няколко големи изследвания, които не откриха никаква връзка между червеното месото и опасността от рак, са били пренебрегнати от Световния фонд за изследване на рака, и посочи някои грешки в данните. Проф. Тръсуел и колегата му д-р Доминик Алекзандър направили цялостен анализ на доклада на световния фонд и установили, че няма никакви категорични доказателства за връзката между червеното месо и вероятността от заболяване от рак на дебелото черво.

В отговор фондът обясни, че някои от изследванията върху месото са били изпуснати, тъй като не са се концентрирали специално върху червеното месо. Той също така призна за някои грешки при представянето на данните, което обаче не променяло основните изводи и препоръки за храненето.

В същото списание миналата година бе публикувано друго изследване за връзката между храненето и рака, което изненада много специалисти. Програмата на Оксфорд Европейско изследване на рака и храненето ЕПИК, която обхванала 65 000 души през 90-те години на миналия век, установява, че вегетарианците изобщо не са по-предпазени от рак на дебелото черво, както би трябвало да се очаква. Напротив, при тях даже се наблюдавал малко по-висок процент на случаите с такова заболяване. Резултатите противоречат на предишно изследване на подразделение на ЕПИК, според което високата консумация на червено и обработено месо – повече от две свински пържоли на ден – увеличава риска от рак на дебелото черво с 35%.

Резултатите ни бяха посрещнати с изненада. Според най-обикновената логика, ако месото причинява рак, човек би очаквал да види по-ниско ниво на заболеваемост при вегетарианците. Ние обаче не установихме такова нещо“, коментира епидемиологът проф. Тим Кий, ръководител на изследването на Оксфорд.

Според специалиста това наистина е една енигма – никой не знае истината. Учените са много по-наясно за връзката между затлъстяването и рака или алкохола и рака, защото тези неща могат да бъдат измерени сравнително лесно. Много по-трудно е обаче да се разбере точната роля на определен вид храна.

Въпреки че продължава да защитава позицията си за връзката между червеното месо и рака, Световният фонд за изследване на рака в никакъв случай не препоръчва пълното отказване от него или пък вегетарианска диета. Всъщност той съветва хората да консумират не повече от 500 грама на седмица – еквивалента на една порция телешка пържола, в продължение на 5 дни.

Специалистът по ракови заболявания проф. Карол Сикора от своя страна смята, че тези, които харесват червеното месо, трябва да продължат да си хапват от него. Ние създадохме кошмарна ситуация от противоречащи си послания, подкрепени с много малко доказателства, признава специалистът. Консумирането на червено месо в рамките на една балансирана диета не би трябвало да се разглежда като проблем. Избягвайте храни с много калории и мазнини, но при всички положения – насладете се спокойно на пържолата си, съветва проф. Карол Сикора.

Изследванията върху връзката между храненето и развитието на рака обаче продължават. Ново проучване на проф. Ерин Ричман от Харвардското училище за обществено здраве се съсредоточава върху рака на простатата, като се наблюдава специално повторната поява на болестта и развитието й.

Изследвани са 1294 мъже, които вече са диагностицирани и преминали лечение за рак на простатата. Специалистите се интересували какво ядат пациентите. Екипът установил, че мъжете, които хапвали повече яйца и пилешко с кожичката, били 2 пъти по-застрашени от повторна поява на болестта от тези, които избягвали тези храни.

Новото изследване се концентрира върху мъже в 20 центъра в САЩ, които вече са били лекувани за рак на простатата и са преодолели болестта за момента. Пациентите били оставени да ядат каквото пожелаят, като били наблюдавани в продължение на 2 години. Те трябвало да попълват подробни въпросници с какво се хранят на всеки 6 месеца. При 90% от мъжете не се наблюдавала повторна поява на рака. Тези, при които болестта се проявила пак, имали значително по-висока консумация на яйца и пилешко с кожата. Учените предполагат, че карциногени, наречени хетероциклични амини, може би играят важна роля в случая. Те се намират в по-висока концентрация в препеченото пилешко месо. При яйцата веществото холин вероятно е отговорно за болестта. То се намира в жълтъка и в малки количества е много хранително. В големи обаче се асоциира с повишен риск от рак на простатата и на дебелото черво. Пряка връзка с тези болести обаче така и не е доказана.

Снимка: fotovation