Червено месо предпазва жените от депресия

Червено месо предпазва жените от депресия, обявиха експерти.

Жените, които ограничават агнешкото и говеждото месо в диетите си, е по-вероятно да страдат от депресия, показва ново изследване.

Учените признаха, че са изненадани от откритието, защото много други изследвания свързваха червеното месо с рискове за здравето. Експертите стигнали до заключението, след като изследвали 1000 австралийки.

Първоначално смятахме, че червеното месо не е полезно за умственото здраве, но се оказа, че то може би е доста важно. Когато изследвахме жени, консумиращи по-малко от препоръчваното количество червено месо, установихме, че те са изложени на два пъти по-голяма опасност от депресия или тревожност, отколкото жените, консумиращи препоръчваното количество, съобщи проф. Фелис Джака от университета Дийкин в щата Виктория, Австралия, която осъществила изследването.

Дори когато взехме предвид цялостната здравословност на диетите на жените и други фактори като техния социоикономимически статут, нивото на физическа активност, пушене, тегло и възраст, връзката между ниското количество приемано червено месо и умственото здраве остава. Интересното е, че няма връзка между други форми на протеин като пилешко, свинско месо, риба или растителни протеини и умственото здраве. Вегетарианството също не е обяснение. Само 19 жени в изследването бяха вегетарианки и резултатите бяха същите, когато ги изключихме от анализа, допълни проф. Джака, цитирана от агенция БГНЕС.

Експертите препоръчват приемането на не повече от 70 грама червено месо на ден.

Снимка: sxc.hu