Червено месо увеличава риска от диабет при мъжете

Редовното консумиране на червено месо увеличава риска от диабет тип 2 при мъжете, обявиха японски учени.

Мъжете, любители на червено месосвинско и говеждо, са изложени на риск да заболеят 1,4 пъти в сравнение с тези, които не го предпочитат. Това показват данните от изследване, публикувано от японския Национален център за изследване на рака.

В течение на пет години учените са изследвали данните за 64 хиляди души на възраст от 45 до 75 години. Те са стигнали до извода, че мъжете, които ежедневно консумират средно по 108 грама месни продукти, са по-предразположени към диабет 1,36 пъти в сравнение с тези, които консумират не повече от 23 грама месни продукти.

Изследователите също така са установили, че сред мъжете, предпочитащи свинско и говеждо червено месо, рискът да се разболеят от захарна болест нараства до 1,42 пъти.

Вероятно това се обяснява с факта, че в кръвта на мъжете, консумиращи месо, особено червено, рязко нараства съдържанието на желязо. То пречи за изработването на инсулин, който регулира захарта. Настоящото изследване не е открило подобен риск при жените, се казва в доклада на учените, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Christian Haugen