Червен ориз срещу холестерол

червен ориз

Червен ориз помага срещу лошия холестерол, твърдят учените.

Според американско проучване консумацията на червен ориз може да се използва като алтернативно средство за намаляване на лошия холестерол, заместващо статините, при пациенти, които имат непоносимост към тях.

Червеният ориз се използва от векове в азиатската народна медицина и в съвременното лечение на пациенти, които получават тежки странични ефекти от статините.

Изследването, публикувано в изданието Annals of Internal Medicine на 16 юни 2009 г., показва, че се наблюдава положителен ефект и при продуктите, съдържащи червен ориз, които се предлагат за свободна продажба.

Проучването е проведено с 62 души, прекратили лечението си със статини. Те са променили някои от навиците си и са приемали дневни дози от хранителна добавка с ориз за период от 24 седмици.

Нивата на холестерола в групата, която е приемала червен ориз, са спаднали с 43 пункта за 12 седмици, докато при останалите, които са приемали плацебо – само 11. При по-дълъг период резултатите са 35 срещу 15 пункта.

Учените предупреждават, че данните не са достатъчни, за да докажат безопасността на продуктите с червен ориз, затова е важно първо да се направи консултация със специалист, за да се избегне самолечение.

Снимка на червен ориз: eat4health