Консумацията на черен шоколад може да удължи живота.
Няколко грама черен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле.
Ново проучване разкри ползите за здравето на шоколада с 70% или повече какао, съобщи агенция БГНЕС.
Изследвания на университета в Абърдийн посочват, че антиоксидантите, които се съдържат в шоколада с по-голямо съдържание на какао, предпазват от образуването на тромбоцити в кръвта, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания.
Друго проучване, проведено в Дюселдорф, Германия, и в Университета на Калифорния, САЩ, показва, че антиоксидантите могат да се преборят с някои щети върху артериите, причинени от тютюнопушене.
Шоколадът е и един от най-големите източници на магнезий, които са от съществено значение за мозъка. Той подобрява паметта и защитава срещу Алцхаймер и други мозъчни заболявания.
Според японски учени шоколадът укрепва и засилва имунната система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Освен това яденето на черен шоколад може да увеличи живота с една година.
Полезното му действие обаче има по-силен ефект при мъжете, отколкото при жените, по неустановени засега причини.
Снимка на шоколад: Александер Щайн