Чушки, домати и картофи срещу Паркинсон

Редовният прием на зеленчуци намалява риска от Паркисон.

Рискът от Паркинсон се намалява при редовна консумация на чушки, домати – червени и сини, както и картофи, твърдят изследователи. Изследването обхванало растения, съдържащи никотин, от едно и също ботаническо семейство – Картофови (Solanaceae), като тютюн, чушки, домати и картофи, с цел да проучи връзката им с риска от Паркинсон.

Яденето на домати, патладжан, чушки и картофи поне два пъти седмично може да помогне за намаляване на риска от развитие на болестта Паркинсон с до една трета, сочи това проучване.

Учените открили, че хората, които ядат храни като чушки, домати, картофи и патладжан придобиват сравнителна защитна стена срещу заболяването. Изследването добавя нови доказателства, свързани с консумацията на зеленчуци и намаляване на риска от Паркинсон вследствие на тютюнопушенето и употребата на никотинови лепенки.

Въпреки това не трябва да прекалявате с пушенето!, подчертава водещият автор на изследването Сюзън Нилсън от университета в Сиатъл, САЩ. Подобно на много други изследвания и това показва, че употребата на тютюневи изделия намалява риска от Паркинсон. Нашите резултати също показват, че никотинът има защитен ефект, но в чушките се съдържа химикал с подобен ефект, но по-малко токсичен, обясни ученият.

В изследването участват 490 пациенти с диагноза за болестта Паркинсон, които били разпитани за техните хранителни навици и употребата на тютюн. Допълнително в тестовете се включи още 644 души, които не страдали от никакви неврологични състояния.

Резултатите показват, че вероятността човек да бъде диагностициран с Паркинсон намалява с една трета, ако се храни правилно и наблягате на зеленчуци като чушки, домати, патладжан и картофи. Чушките съдържат малки количества никотин, което обаче не може да се сравнява с колчеството в цигарите.

Участниците, които ядели чушки два пъти седмично намалили риска от Паркинсон с до 30%, казват още специалистите. Най-добри резултати имало при мъжете и жените, които никога не са пушили или пушат по-малко от 10 години.

Резултатите от настоящото изследване са публикувани в изданието Annals of Neurology през май 2013 г. Авторите обаче подчертават, че са необходими допълнителни проучвания в подкрепа на техния извод, че храни, съдържащи никотин, намаляват риска от Паркинсон.

Снимка: Ryan Hyde