Шафран е най-скъпата подправка в света, струва два пъти повече от злато. Шафран помага за здрави очи и сърце, както и за превенция от рак.
Шафран е най-скъпата подправка в света, като цената й е два пъти по-висока от тази на златото.
Шафрановият минзухар (Crocus sativus) е културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Цветовете му са с лилав цвят и с форма на звезда. През нощта се разтварят. Деликатните му цветчета се берат ръчно, а близалцата се изсушават.
Културният шафранов минзухар е цъфтящо през есента многогодишно растение, непознато в див вид. Той е стерилен триплоиден мутант на източносредиземноморския есенен минзухар Crocus cartwrightianus. Историята на отглеждането на шафран стига над 3000 години в миналото, информира Wikipedia. Дивият предшественик на питомния шафранов минзухар е един вид есенен минзухар – Crocus cartwrightianus. Отглеждащите го хора развъждали диви екземпляри, отбирайки тези с необичайно дълги близалца.
Всички шафранови минзухари цъфтят в кратък период от една или две седмици. Приблизително 150 цвята са нужни за 1 г сух шафран. За производството на 12 г сух шафран (72 г пресен), е необходим 1 кг цветя. Един прясно откъснат цвят дава приблизително 0.03 г пресен или 0,007 г сух шафран.
Цените на шафран на едро и дребно варират от близо 1000 до 10 000 евро за килограм, информира агенция БГНЕС. Проверка на Zdraven.bg в първите дни на януари 2024 г. показва, че цената в България на био шафран е над 3300 лв за 100 грама (или над 16 лв за половин грам).
Подправката шафран съдържа над 150 етерични и ароматни съединения. Той също има много неетерични активни съставки, много от които са каротеноиди, включително зеаксантин, ликопен и различни α- и β-каротени. Златистият жълтооранжев цвят на шафрана обаче се дължи главно на α-кроцина.
Горчивият глюкозид пикрокроцин дава вкуса на шафрана. Той притежава инсектицидни и пестицидни свойства и може да съставлява до 4% от сухия шафран.
Шафрановият аромат често се описва от познавачите като напомняща „метален мед“ с тревисти или подобни на сено нотки, а вкусът му се усеща също като подобен на сено, но донякъде горчив. Шафранът придава светъл жълтооранжев цвят на храните. Заради това той се използва широко в арабската, централноазиатската, европейската, индийската, иранската и мароканската кухни. Има и сладкарски изделия и спиртни напитки с шафран.
Съвременни изследвания сочат, че шафранът има противоракови и антимутагенни свойства и подсилва ефектите на имуномодулатори и антиоксиданти.
Публикациите на д-р М. Бейлс от 1995 г. и на проф А. Дуайър от 2011 г. в сп. „Alternative Medicine Review“, сочат чаят от шафран за силно и надеждно средство в борбата с депресивни състояния. В комбинация с чая от лайка действа успокояващо и приспивно.
Изследване на д-р Ди Марко от 2008 г., публикувано в изданието „Investigative Ophthalmology and Visual Science“, доказва, че каротеноидите и зеаксантина, присъстващи в билката са изключително близки до наличните в ретината на човешкото око. С тази химична близост се обуславят свойствата на шафрана да забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината.
Чай от шафран помага при сърдечно-съдови заболявания. този чай намалява натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове – атеросклероза.
Чай от шафран действа също отпускащо и предизвиква потене, което ускорява очистването на токсини от тялото.
Чай от шафран се приготвя като в съд с около 200 мл топла преварена вода, но не и гореща, се слагат 2-4 щипки от билката и престояват 10-15 минути. Цялата смес се залива с вряла вода. Може да се добави мед на вкус.
Снимка на шафранови нишки върху цвят на лале: Albastrica Mititica / Flickr