Шоколад намалява риска от инсулт

Шоколад намалява риска от инсулт, потвърждават нови изследвания на учените.

Според последните проучвания дори само една хапка от вкусния десерт влияе положително на мозъка и намалява риска от инсулт. Отдавна е известно, че черният шоколад е полезен, но с най-новите изследвания стана ясно какво е положителното му действие върху кръвоносните съдове.

Според учени от университета в Глазгоу, Шотландия, яденето на само едно блокче шоколад има пряко въздействие върху мозъка и може да предотврати риска от инсулт.

Учените са измерили скоростта на кръвта, течаща през най-голямата артерия в мозъка, докато хора са яли шоколад в легнало положение. Те открили, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове, подобрява на притока на кръв, което на свой ред влияние върху мозъчните клетки.

Нашето изследване показа директната връзка на шоколада върху кръвоносните съдове на мозъка. Проучването установи, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и на свой ред влияние върху мозъчните клетки, каза професор Матю Уолтърс, цитиран от агенция БГНЕС.

Смятаме, че рискът от инсулт може да се предотврати чрез шоколада, заради поведението на кръвоносните съдове на мозъка при взаимодействие с шоколада. Полезни флавоноиди, открити в какаото, са антиоксиданти, които помагат за предотвратяването и на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, шоколадът е и с високо съдържание на захар и мазнини, което пък може да причини затлъстяване, което е рисков фактор за инсулт, допълва ученият.

Снимка: foodring

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад: