Ябълката е по-полезна с кората

Една ябълка на ден предпазва от редица заболявания, особено ако се изяжда с кората.

Химическото вещество в кората е много полезно за здравето и помага както за трупането на мускулна маса, така и за контролирането на теглото. Урсоловата киселина контролира холестерола и кръвната захар, което означава, че една ябълка на ден може да направи чудеса за здравето.

Урсоловата киселина е интересна природна съставка. Тя е част от нормалната диета като компонент в кората на ябълките. Твърди се, че една ябълка на ден държи лекаря на страна”, както е известна старата английска максима“, казва изследователят Кристофър Адамс, цитиран от агенция БГНЕС.

Значението на кората на ябълката било открито, когато д-р Адамс, американски специалист по хормоните, си поставил за цел да открие лекарство, което предотвратява изхабяването на мускулите и по този начин предпазва възрастните хора и намалява опасността от трудни за излекуване фрактури. Д-р Адамс от университета в Айова в САЩ изследвал генетичните промени, които настъпват, когато мускулите се захабяват или атрофират.

Изследователятй проучил 1300 химикали, за да открие един, който предотвратява промените, и се натъкнал на урсоловата киселина. Изследователят добавил към нормалната диета при мишките малки количества от химическото вещество и ги подложил на серия от изследвания. Мускулите на мишките станали по-големи и по-здрави.

Освен това намалели нивата на холестерола им и на другите мазнини в кръвта, които запушват артериите и увреждат сърцето, и телесните им мазнини се понижили с около една трета.

Снимка: sxc.hu