Ябълка със зелен чай срещу рак и инфаркт




Комбинацията ябълка + зелен чай пази от рак и инфаркти, установиха учените.

Едновременна дневна консумация на ябълки и зелен чай укрепват значително организма и предпазва от различни заболявания.

Това констатираха учени от британския Институт за изследвания на храните, цитирани от агенция БГНЕС.

Едновременната употреба на двата продукта произвежда голямо количество полифеноли, които блокират работата на сигналната молекула VEGF, разказва в-к Telegraph.

Молекулата VEGF отговаря за патологичните процеси в кръвта, които са свързани с развитието на рака, атеросклеротичните натрупвания, формирането на зъбен камък и могат да доведат до инфаркти и инсулти.

Учените отбелязваха ползата от ябълката и зеления чай и в предишни изследвания, но в новото проучване за пръв път бе напълно блокирана работата на VEGF.

Освен това благодарение на полифенолите се задейства фермент, който отговаря за разширяването и защитата на кръвоносните съдове от увреждания.

Друго пък изследване показа, че лекарите предписват по-малко рецепти на пациенти, които ядат по една ябълка дневно.

Снимка: Крис Ишърууд

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция от песни за ябълки: