Ябълки свалят холестерол и тегло, категорични са учените.
Ежедневната консумация на ябълки води до поддържат по-ниски стойности на холестерола и помага за отслабване, установи американско изследване.
Холестеролът на жените, които всеки ден ядат ябълки, за шест месеца намаля почти с 25%, а теглото им средно с 1,5 кг, посочват учените, цитирани от в-к Dayly Telegraph и агенция БТА.
Авторът на изследването д-р Бахрам Арджмани от университета на Флорида, САЩ, нарече резултатите “невероятни”.
За изследването 80 жени на възраст от 45 до 65 години са консумирали по 75 грама сушени сливи всеки ден една година, а други 80 – същото количество сушени ябълки. Останалата им храна била нормална.
След шестия месец изследванията на кръвта показали “невероятни промени”: лошият холестерол намалял с 23%, както и биомаркери, свързани със сърдечносъдовите заболявания, като С-реактивния протеин.
Известно е, че ябълките са един от най-добрите източници на фибри. Пектинът и полифенолите в тях стимулират разграждането на мазнините в кръвта и намаляват възпалението на кръвоносните съдове. Така спада и рискът от сърдечносъдови заболявания.
Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция от песни за ябълки:
Снимка: Zsuzsanna Kilian