Сушени ябълки за здраво сърце и отслабване

сушени ябълки

Хапването на ябълки е полезно за сърцето, констатират експерти.

Учените откриха още факти за полезното въздействие на ябълките върху сърдечно-съдовата система.

Специалистите дори били изненадани от резултатите на изследването. Ползите от ябълките върху сърдечната система били толкова впечатляващи, че експертите могат да ги препоръчат дори като лекарство.

Резултатите показват, че редовната употреба на този плод дава възможност за значително намаляване на лошия холестерол в кръвта с до 23%.

В проучването участвали 60 жени на възраст между 45 и 65 години. В продължение на година половината от тях консумирали по 75 сушени ябълки, а останалите – сушени сини сливи. Жените, които ядели ябълки, показали намаляване на стойностите на лошия холестерол и теглото. Те не само, че не добавили излишни килограми, но и отслабнали без специални диети.

„И ябълките, и сушите сливи са изклчително мощни средства за поддържане на холестерола в норма“, каза Бахрам Арджманди, водещ автор на изследването и декан на катедрата по хранене, храна и упражнения в държавния университет във Флорида.

Учените твърдят, че бичът за здравето на съвременния човек може да се нарече висок холестерол. Ситуацията се влошава заради изобилието на въглехидратни храни и мазнини. Ябълките са необходими за борбата с нарушената обмяна на вещества в организма, което се получава от неправилно хранене.

Макар яденето на плодове да е полезно по принцип, проучването не може да определи дали холестеролът на жените би бил по-различен, ако не бяха добавили сините сливи или ябълките към ежедневното си меню, тъй като то не включва жени, които не ядат нито един от плодовете.

Арджманди каза, че има по-ранни проучвания, разглеждащи въздействието на ябълките върху здравето, но не и ясен експеримент върху хората дали тяхното ядене може да промени рисковите фактори за сърдечни заболявания.

„Колкото и да има усещането, че една ябълка на ден държи лекаря далеч, не са правени много изследвания“, каза той.

Резултатите от проучването за действието на сушените ябълки и сушените сини сливи е публикувано в специализираното издание „Journal of the Academy of Nutrition And Dietetics“.

Снимка на пресни и сушени ябълки: ulleo / Pixabay