Ябълки срещу рак на гърдата

Консумирането на ябълки помага да бъде преборен ракът на гърдата, показва изследване.

Американски учени направили опит върху мишки и установили, че приемането на екстракт от ябълка забавя растежа на аденокарцинома – злокачествен тумор на млечните жлези, който най-често причинява смърт от рак на гърдата.

Колкото повече ябълки приемали мишките, толкова повече се забавял растежът на тумора, показва проучването, осъществено със съдействието на Американския институт за изследване на рака. При 81% от мишките, които не приемали ябълки, туморът нараснал бързо, а само при 57% от мишките, които приемали човешкия еквивалент на една ябълка на ден, болестта се разпространила. При мишките, които се хранели с еквивалента на шест ябълки на ден, туморите се разпространили само при 23%.

Учените считат, че изследването показва важната роля на фитохимикалите, известни като флавоноиди, в хранителния режим заради силното им антиоксидантно действие в клетките на човешкото тяло. Ябълките са основен източник на флавоноиди, както и портокалите, гроздето, ягодите, сливите и бананите, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu