Ябълки, ядки и овес за имунитет


ябълки

Ябълки, ядки и овес помагат за по-силен имунитет.

Консумацията на дори една ябълка дневно намалява възпаленията, които са причинени от заболявания, свързани със затлъстяването, заявиха американски учени.

Проф. Грегъри Фройнд от университета на Илинойс увери, че разтворими фибри в ябълките, ядките и овеса намаляват възпаленията и усилват имунната система.

Разтворимите фибри променят имунните клетки – те придобиват противовъзпалителна роля и допринасят за по-бързото възстановяване от инфекция. Те увеличават производството на противовъзпалителния протеин интерлевкин 4, поясни проф. Фройнд, цитиран от агенциите ЮПИ и БТА.

В рамките на изследването лабораторни мишки били подложени на хранителен режим, беден на мазнини. Консумираните от гризачите храни съдържали разтворими или неразтвороми фибри. 6 седмици по-късно мишките имали различна имунна реакция, когато учените ги накарали да се разболеят, като вкарали в организма им веществото липополизахарид.

Два часа след инжектирането на веществото гризачите, които консумирали разтворими фибри, били два пъти по-слабо засегнати от заболяването и се възстановили два пъти по-бързо.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Brain, Behavior and Immunity.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция от песни за ябълки:

Снимка на кошница с ябълки: jarsem

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: