
Ежедневната консумация на ягоди може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Изследване показва, че участниците, които яли ягоди два месеца, имали по-ниски показатели за атеросклероза.
Проучването било проведено с хора, страдащи от метаболитен синдром, който включва също затлъстяване и високо ниво на холестерол, а те са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Изследването е проведено от университета в Оклахома, САЩ. Доброволците трябвало да консумират по четири чаши сок, направен от 50 гр сушени ягоди и вода, или три чаши пресни ягоди.
Нивата на холестерола при тези, които са яли ягоди, са спаднали с 10%. Междувременно нивата на едно съединение, свързано с по-високия риск от атеросклероза, са намалели с близо 20%.
Смята се, че ползата за здравето се държи на антиоксидантите в ягодите.
Снимка: sxc.hu