Ягоди намаляват риска от инфаркт при жените

Яденето на ягоди и боровинки три пъти в седмицата намаля риска от инфаркт при жените, откриха учени от САЩ.

Честата консумация на ягоди и боровинки намалява опасността от инфаркт с една трета, тъй като плодовете са богати на флавоноиди. Същата концентрация на полезната съставка е открита и в гроздето. Тя помага за разширяването на артериите и предотвратява високия холестерол, като укрепва сърдечно-съдовата система.

“Боровинките и ягодите лесно се включват в дневния хранителен прием на жените. Това е една проста промяна на диетата, която предпазва от много заболявания на сърцето” обясниха специалисти от Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирани от агенция БГНЕС.

За целта на проучването учените изследвали здравето на 93 600 американки на възраст между 25 и 42 години. В продължение на 18 години те съобщавали за начина си на хранене и всяка промяна в диетата. В този период от време били диагностицирани 405 инфаркта. При жените, които консумирали повече горски плодове, рискът от сърдечен удар бил с 32% по-нисък, отколкото при пациентките, които ги включвали в хранителния си режим поне веднъж месечно.

Снимка: JustyCinMD