Ягоди срещу лош холестерол

Публикувано на 16. Mar, 2014 от в Сърце и кръвно, Храни

Консумацията на половин килограм ягоди дневно в продължение на месец намалява нивото на лошия холестерол с 14%, сочи ново изследване.

Половин килограм ягоди дневно са достатъчно да намалят нивата на лошия холестерол и триглицеридите, установиха испански и италиански учени, съобщи агенция ЮПИ.

В изследването на учените от политехническия университет на Марке и университетите на Саламанка и Севиля са участвали 23-ма здрави доброволци, които са получавали по половин килограм ягоди дневно повече от месец.

Изследванията на кръвта им преди и след този период показват, че общият им холестерол е спаднал средно с 8,78 процента, на липопротеините с ниска плътност – т.нар. “лош” холестерол, с почти 14%, а на триглицеридите – с 21 процента.

Липопротеините с висока плътност, или “добрият” холестерол, останали непроменени.

Ягодите подобрили и други параметри в кръвта, като липиден профил в плазмата, антиоксидантни биомаркери като витамин С, функцията на тромбоцитите, пояснява vesti.bg.

Всички те обаче се върнали към първоначалните си нива 15 дни след спирането на “лечението” с ягоди.

Учените нямат преки доказателства кои съединения в ягодите постигат този положителен ефект. Те предполагат, че това са антоцианините – растителните пигменти, които осигуряват червения цвят.

Снимка: Rob Owen-Wahl

Етикети: , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.