Ягоди срещу лош холестерол

ягоди

Ягодите понижават нивото на лошия холестерол.

Консумацията на половин килограм ягоди дневно в продължение на месец намалява нивото на лошия холестерол с 14%, сочат резултатите от изследване.

Половин килограм ягоди дневно са достатъчно да намалят нивата на лошия холестерол и триглицеридите, установиха испански и италиански учени.

В изследването на учените от политехническия университет на Марке и университетите на Саламанка и Севиля са участвали 23-ма здрави доброволци, които са получавали по половин килограм ягоди дневно повече от месец.

Изследванията на кръвта им преди и след този период показват, че общият им холестерол е спаднал средно с 8.78%, на липопротеините с ниска плътност – т.нар. “лош” холестерол, с почти 14%, а на триглицеридите – с 21%.

Липопротеините с висока плътност, или “добрият” холестерол, останали непроменени.

Ягодите подобрили и други параметри в кръвта, като липиден профил в плазмата, антиоксидантни биомаркери като витамин С, функцията на тромбоцитите.

Всички те обаче се върнали към първоначалните си нива 15 дни след спирането на “лечението” с ягоди.

За първи път е публикувано проучване, което подкрепя мнението за защитната роля на биоактивните съединения в ягодите за справяне с разпознатите маркери и рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания, отбелязва Маурицио Батино, изследовател от Политехнически университет на Марке, Италия, и ръководител на изследването.

Учените нямат преки доказателства кои съединения в ягодите постигат този положителен ефект. Те предполагат, че това са антоцианините – растителните пигменти, които осигуряват червения цвят.

Резултатите от проучването на испанските и италиански учени е публикувано в специализираното издание Journal of Nutritional Biochemistry през март 2014 г.

Снимка на ягоди: Rob Owen-Wahl