Ядки носят дълголетие

ядки

Ежедневното похапване на ядки носи дълголетие, установиха учените.

Приемането на шепа ядки всеки ден може да намали значително риска от ранна смърт.

Това показва проучване на университета в Маастрихт, Нидерландия. Според резултатите от него има 23% по-малък шанс от смърт при консумация на най-малко 10 грама ядки по време на 10-те години, в които то е било провеждано, с намаление с:

  • 45% за невродегенеративно заболяване;
  • 39% за респираторни заболявания;
  • 30% за диабет.

В това проучване са взели участие 120 852 холандци на възраст между 55 и 69 години, които са предоставяли информация за храненето и начина си на живот от 1986 г. до 1996 г.

При консуматорите на ядки е бил отбелязан по-нисък риск от смъртност заради рак, диабет, респираторни и невродегенеративни състояния в сравнение с останалите участници.

Проф. Пиет ван ден Бранд, който ръководил изследването, публикувано в специализираното издание International Journal of Epidemiology на 28 май 2015 г., казва: “Забележително е, че се наблюдава значително по-ниска смъртност при консумация от само 15 грама ядки или фъстъци средно на ден.”

Изследователите са взели предвид фактора, че консумиращите ядки ядат повече плодове и зеленчуци и че жените, които ядат ядки, често са по-слаби, и съответно коригират резултатите, каза проф. Ван ден Бранд пред Би Би Си.

Ядките са особено полезни, тъй като съдържат мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, различни видове витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни съединения.

Снимка на ядки: Крис ЛеКрой