Ядки при бременност предпазват от алергия

Публикувано на 28. Dec, 2013 от в За бременни, Храни

Хапването на ядки по време на бременност предпазва плода да развие бъдеща алергия към тях, съобщават учените.

Рискът за детето да развие алергия към ядки е по-малък, ако майка му е консумирала ядки по време на бременността, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от BBC.

Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им, съобщава агенция БТА.

Американските учени са на мнение, че ранното излагане в утробата създава естествена толерантност към някои ядки.

Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея, подчертава vesti.bg.

Сега учени под ръководството на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт “Дейна Фарбър” в Бостън заключиха, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността.

Става въпрос за алергия към различни видове ядки, като орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи), бразилски орехи, лешници, фъстъци.

Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита.

Например жените, които консумират ядки, е по-вероятно да имат по-здравословно хранене, включващо много плодове и зеленчуци.

Резултатите от това изследването са публикувани в изданието JAMA Pediatrics.

Снимка: Adam Wyles

Етикети: , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.