Ядки при бременност предпазват от алергия

Хапването на ядки по време на бременност предпазва плода да развие бъдеща алергия към тях, съобщават учените.

Рискът за детето да развие алергия към ядки е по-малък, ако майка му е консумирала ядки по време на бременността, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от BBC.

Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им, съобщава агенция БТА.

Американските учени са на мнение, че ранното излагане в утробата създава естествена толерантност към някои ядки.

Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея.

Сега учени под ръководството на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт “Дейна Фарбър” в Бостън заключиха, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността.

Става въпрос за алергия към различни видове ядки, като орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи), бразилски орехи, лешници, фъстъци.

Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита.

Например жените, които консумират ядки, е по-вероятно да имат по-здравословно хранене, включващо много плодове и зеленчуци.

Резултатите от това изследването са публикувани в изданието JAMA Pediatrics.

Снимка: Adam Wyles