Яйце на вечеря за здрав сън

сандвич с яйце

Хапването на яйца на вечеря увеличава качеството и продължителността на съня.

Качеството и количеството на храната, консумирана на вечеря, оказва въздействие върху съня.

Диетоложката Шарън Натоли разкри в интервю за автстралийското издание Daily Mail, че яйцата гарантират на организма пълноценен осемчасов отдих.

Натоли, автор и на книга за здравословно хранене, обяснява защо яйцата за вечеря са едни от най-добрите естествени успокоителни средства. Тя подчертава, че здравословното хранене е ключов фактор за здравия и пълноценен сън.

Яйца на вечеря помагат на тялото да се подготви за съня чрез производството на мелатонин – хормон, който е отговорен за чувството на сънливост, казва Натоли и допълва, че те също са богат източник на аминокиселината типтофан, което означава, че те спомогнат да спите по-добре за по-дълго време.

Триптофан е аминокиселина, която не може да се синтезира самостоятелно от организма. Доказано е, че тя подобрява качеството на съня и намалява тревожността.

Според диетоложката яйцата не само подобряват съня, но и предотвратяват излишните килограми, забавят процесите на стареене и дори снижават стреса.

Австралийската неправителствено организация Australian Eggs съобщава, че холестеролът в яйцата почти няма влияние върху лошя холестерол в кръвта (LDL) и не вреди на организма, а за оптимален ефект препоръчва консумацията на две яйца дневно.

Яйцата са богати на витамините от комплекса B, включително витамин B12, витамин B5, витамин B7 (витамин H / биотин), витамин B1 (тиамин) и витамин B2 (рибофлавин), както и на селен. Изброените помагат за здрава кожа, коса и нокти, подхранвайки клетките, подобрявайки еластичността на кожата и противодействайки на вредите, причинени от свободните радикали.

Други здравни ползи на яйцата включват засилена имунна система, подобрена памет и подобрена мускулна сила.

Снимка на сандвич с яйце, сирене и лук: Омид Тавалай