
Яйце помага срещу инсулт.
Консумацията на едно яйце на ден може да помогне за намаляването на риска от инсулт, сочат резултати от американско проучване.
Откритието е направено от специалисти от института ЕпидСтат в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души.
Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето.
Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.
Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар, пишат изследователите в специалициланото издание Journal of the American College of Nutrition, цитиран от агенция БТА.
Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси. Те са източник и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.
Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамин Е, витамин D и витамин A.
Снимка: Лиса Уилямс