Сок от червено цвекло срещу хипертония

сок от червено цвекло

Чаша сок от червено цвекло понижава кръвното налягане и помага срещу хипертония.

Пиенето на чаша сок от червено цвекло понижава кръвното налягане и помага срещу хипертония, установиха британски учени.

Пиенето на 250 милилитра сок от червено цвекло намалило кръвното налягане с 10 милиметра живачен стълб при 15 пациенти, участващи в изследването, като някои от тях върнали кръвното си налягане в нормални граници. Понижаването на кръвното започвало след 3 до 6 часа и можело да бъде усетено един ден по-късно.

Учените казват, че нитратите в зеленчука червено цвекло разширяват кръвоносните съдове и подпомагат притока на кръв. Британските учени, които с години изследват понижаването на кръвното налягане от полезното червено цвекло, отбелязват, че е необходима още научна работа.

Нитратите се намират в почвата, откъдето се поемат от зеленчуците чрез корените и така им помагат да растат.

„Бяхме изненадани колко малко нитрати са необходими за толкова голям ефект. Надяваме се, че увеличаването на приемането на зеленчуци с високо съдържание на нитрати като зеленолистни зеленчуци или червено цвекло може да се превърне в начин на живот, който човек лесно може да възприеме, за си да подобри здравето на сърдечно-съдовата система“, заяви изследователката д-р Амрита Ахлувалиа.

„Изследването подкрепя съвета да приемаме големи количества зелени зеленчуци. Но са ни необходими по-големи изследвания на пациенти, за да установим дали богатите на нитрати зеленчуци са ефективно средство за понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план“, заяви проф. Питър Вейсберг, директор на Британската сърдечна фондация, която финансирала изследването, пише агенция BBC, цитирана от БГНЕС.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Hypertension“ на 15 април 2013 г.

Снимка на сок от червено цвекло: freshtopia / Flickr