4 здравословни навика за дълголетие

4 здравословни навика носят дълголетие в съвременния живот.

Четири здравословни навика предпазват от сърдечно заболяване и носят дълголетие, установиха американски учени.

Учените открили, че обикновени промени в начина на живот могат да подобрят здравето и да намалят риска от смърт по всякакви причини с 80% за осем години. Редовни упражнения, следване на средиземноморската диета, поддържането на нормално тегло и отказ от цигарите, са ключовите здравословни навици, съобщават учените.

Голямо изследване, осъществено от учени от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд в САЩ, установило значителна връзка между начина на живот и сърдечното здраве в сравнително кратък период.

Доколкото знаем, това е първото изследване, което открива защитната връзка между нискорисковия начин на живот и първите признаци на сърдечно-съдови заболявания, коронарни сърдечни заболявания и смърт (респ. водят до дълголетие). Ние изследвахме данни от над 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години, както бели, така и афроамериканци, латиноамериканци и китайци. Всички бяха следени в период от средно 7.6 години. Тези, които усвоили и четирите здравословни навика, намалили с 80% риска от смърт в този период спрямо участниците, които нямали никакви здравословни навици, заяви ръководителят на изследването Хаитам Ахмед, цитиран от агенция БГНЕС.

В периода на изследването учените следели дали участниците преживяват сърдечен удар, внезапно спиране на сърцето, болка в гърдите, ангиопластика или умират от коронарно сърдечно заболяване или други причини. Учените създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на диетата им, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.

Само два процента от 129-те участници отговорили на всички четири критерия за здравословен начин на живот. Най-здравите участници намалявали с 80% риска от смърт в последвалия период. Учените изтъкват, че изследването им показва значението на здравословните навици не само относно намаляването на риска от сърдечни заболявания, но и за предотвратяването на смъртността от всякакви причини.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка: ~W~