50 химикала в ежедневни стоки водят до рак

Публикувано на 23. Jun, 2015 от в Любопитно, Рак

пържени картофи

Група от 50 химикала, които срещаме в ежедневието, носят риск от рак, алармира международен екип експерти. Кои са основните?

Петдесет химикали, които приемаме ежедневно, могат да причинят рак при определена комбинация, предупреждават учените от Лондон, цитирани от агенция БГНЕС.

Нито едно изследване досега не е преценило опасността от комбинацията на няколко химикала. Това е направено от работна група от 174 учени от 28 страни, които установили връзка между някои химикали и болестта.

Петдесет от химикалите, които имат незначителен ефект върху тялото поотделно, се считат за опасни, когато се комбинират с други химикали. Тогава те предизвикват промени, които могат да доведат до рак.

Сред тези канцерогенни химикали са:
триклозан, в продуктите за пране;
фталати, намиращи се в пластмасата;
титанов диоксид, използван в слънцезащитните кремове;
акриламид, който се намира в пържени картофи.

Натрупани в тялото, тези химикали могат да са причина за глобалната епидемия от рак, която се наблюдава в световен мащаб, смятат експертите.

Снимка: Стюарт Спивак

Етикети: , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.