Изтеглят от аптеките витамините Центрум (Centrum), пълни с ГМО

Властите в Европа изтеглят от аптеките витамините Центрум (Centrum), защото се оказаха пълни с ГМО.

Популярните витамини Центрум (Centrum) съдържат ГМО. Те трябва да бъдат изтеглени от пазара в 23 държави, включително и от България, и унищожени. Здравните власти твърдят обаче, че няма основание за притеснение, тъй като няма информация количеството генно-модифицирани организми да е опасно.

Фирмата производител на Центрум (Centrum), установила, че целулозата, която са използвали за тяхната уникална формула, е направена от генетично модифициран памук, който не е разрешен в ЕС. На етикета това обаче не е посочено, което противоречени на специален европейски регламент.

Производителят Wyeth, дъщерна компания на Pfizer, е уведомил ЕС, че ще изтегли витамините. От аптеките у нас вече били изтеглени. Националната телевизия bTV показа документ, в който пише, че всички видове и партиди от витамините Центрум (Centrum) са блокирани.

Засега все още нямаме пациенти, които са дошли с определени оплаквания или притеснения. Доста популярни бяха, много количества са продадени, но нямаме такива оплакания“, каза магистър-фармацевтът Димитър Маринов.

От здравното министерство също успокояват, че официално няма информация съдържанието на ГМО във витамините да е опасно. Витамините съществуват на пазара в България като хранителни добавки. Това означава, че производителят уведомява здравните власти за продукта и за съдържанието, а те трябва да ги проверят. В случая обаче от министерството признават, че не са проверявали дали има ГМО в Центрум (Centrum).

На пазара просто не сме изследвали, даже не знам в указанието за планиране дали е заложено да има ГМО в тези продукти, тъй като това е първия случай. Хранителните добавки по Закона за храните са храни, така че би следвало това да го вземем предвид и в следващото указание за планиране да се следят и добавките“, каза д-р Петинка Димитрова от Министреството на здравеопазването.

От 30 септември 2010 г. е разпоредено на всички здравни инспекции в страната да проверят аптеките и магазините за изостанали количества. Обобщена информация по случая се очаква до 22 октомври т.г.

Zdraven.bg винаги препоръчва необходимите за организма витамини да бъдат набавяни по естествен път, а само при необходимост – преписвани от личния лекар.

Снимка: Zdraven.bg