Авокадо срещу диабет

авокадо

Хапването на авокадо намалява риска от диабет тип 2 с 20%.

Изследователи от медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън, Тексас, са забелязали, че консумацията на авокадо намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 20%. Това съобщи пресцентъра на колежа на 26 април 2023 г.

„Здравословната диета и физическата активност са най-ефективните промени в начина на живот за контролиране и предотвратяване на диабет тип 2. Интересуваме се от идентифицирането на храни, които могат да бъдат включени в диетата, които са популярни и лесни за приготвяне и ядене“, каза д-р Алексис Ууд, асистент по детско хранене в Изследователския център за детско хранене USDA/ARS към „Бейлор“ и Детската болница на Тексас.

Авторите са изследвали данни за 6159 души, от които 983 са включили авокадо в диетата си, а останалите не са.

Участниците са били интервюирани за всички храни и напитки, които са консумирали в продължение на два дни, както и за начина на приготвянето им. След това експертите са оценили връзката между консумацията на авокадо и развитието на диабет тип 2 за период на проследяване от шест години. Те установили, че включването на авокадо в диетата намалява вероятността от развитие на заболяването с 20%.

Изследователите смятат, че продуктът трябва да бъде включен в ежедневното меню на всеки, който иска да намали риска от развитие на диабет тип 2. Предвижда се бъдеща работа за установяване на механизмите, отговорни за благоприятното въздействие на авокадото върху организма.

Откритието е публикувано в списанието „Journal of Diabetes Mellitus“, брой май, 2023 г.

Изследователите са се замислили дали сравнително високото съдържание на мазнини в авокадото намалява ролята му на здравословна храна за превенция на диабет тип 2, тъй като Американската диабетна асоциация препоръчва да се намалят всякакви мазнини в диетата си, за да се контролира или предотвратява диабет тип 2. Това проучване предполага, че е разумно да се включи авокадото в ежедневната диета при обичайни нива на консумация, дори ако основният фокус на хранене е да се намали вероятността от развитие на диабет тип 2.

„Следващата стъпка е да разберем механизмите, свързващи авокадото и намаления риск от диабет тип 2. Сега провеждаме проучвания, които ще ни помогнат да персонализираме тези констатации, като разберем как различните хора в различните подгрупи обработват приема на авокадо“, каза Ууд.

Снимка на авокадо: Steve Buissinne / Pixabay