Австралия одобрява медицинската марихуана

канабис

Австралия отменя забраната на медицинската марихуана.

Австралия съобщи плановете си да легализира отглеждането на канабис за медицински цели.

Австралийското правителство мотивира решението си с това, че хората, страдащи от тежки болести, заслужават най-ефективното лечение.

Здравната министърка на Австралия Сюзан Лей заяви, че властите ще създадат схема за лицензиране, която да позволи контролираното отглеждане на растението.

Чувала съм истории за пациенти, които използват нелегални методи да си набавят канабис и им съчувствам. Когато си с терминална диагноза, най-важното нещо е качеството ти на живот и облекчаването на болката, каза Лей, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Лей обаче подчерта, че Австралия няма намерение да позволява марихуаната да се използва за забавление, нито да я премахне от списъка със забранени наркотични вещества. Легализацията на отглеждането на медицински канабис в Австралия ще уцели правилния баланс между достъпност за пациентите, защита на общността и международните ни задължения, допълва тя.

Проучвания, публикувани в специализираното издание Journal of the American Medical Association показват, че марихуаната е ефективна при справяне с хроничната болка.

Учените обаче предупреждават, че марихуаната има и много странични ефекти и дали работи, или не, все още било спорен въпрос.

Снимка: Ярослав Ярославов

loading...