Автомобилите са основният замърсител на въздуха, но една печка замърсява колкото 18 коли

София

Основните замърсители на въздуха в София са автомобилите и твърдото битово гориво.

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка замърсява колкото 18 коли.

Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев на 15 декември 2019 г.

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2.5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обясни лекарят.

Колкото са по-дребни частиците, толкова по-навътре влизат в дихателната система и достигайки до алвеолите те се резорбират, влизат в кръвта и увреждат всички органи и системи на човешкото тяло, каза той.

Според него маските за лице са елементарна защита.

Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, уточни той.

Професор Али Абшаев обяви пък, че транспортът е основен виновник за мръсния въздух в повечето големи градове и София не прави изключение от тази статистика. Руският учен специализира в борбата с екстремните климатични явления.

За смога при температури около нулата, какъвто и този в София, руският учен има поне две рецепти, сподели той в интервю за БНТ на 11 декември 2019 г.

Първо, чрез създаване на специфично електрическо поле, може да се стимулира коагулацията на вредните частици във въздуха. Така частиците се привличат, окрупняват се, натежават и падат на земята като дъжд.

При втория метод се инсталира авиационен двигател. Въздушната струя разчиства мъглата от важни обекти като самолетни писти за излитане и кацане или натоварени магистрали, където видимостта е от голямо значение.

Снимка на София: Джим Блек