
Храни с положително влияние върху автофагия помагат срещу рак на дебелото черво.
Процесът на елиминирането на отделни вътреклетъчни части в организна, известен като автофагия, може да причини рак на дебелото черво.
Учени от Университета Уоруик, Англия, откриха неизвестна по-рано връзка между възпаленията и вътрешноклетъчните процеси, която може да помогне при профилактиката и лечението на много болести на стомашно-чревния тракт, включително и на рак на дебелото черво.
Изследването е публикувано в списание Nature, съобщават агенциите БГНЕС и РИА Новости.
Учените са успели да докажат, че вътрешноклетъчниият механизъм на автофагияга – поглъщането на собствените вредни или повредени елементи от клетката – може да предизвика възпаление при неправилна работа.
Това откритие може да помогне при профилактиката на рака на дебелото черво и болестта на Крон.
Редица храни оказват положително влияние върху процеса на автофагия и следователно помагат да се предотвратят възпаленията и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Сред тях са нар, червено грозде, круши, гъби, соя, леща и зеленият грах.
Снимка на червено грозде: Куин Домбровски