
Как да си направим вкусна агнешка дроб сарма?
Представяме две кулинарни рецепти за агнешка дроб сарма. Ястието е изключително подходящо за Великденските празници и Гергьовден.
Първата рецепта е за традиционна агнешка дроб сарма и тя се изпълнява лесно, но приготвянето й отнема също повече от един час.
Необходими продукти за 6 порции:
1 агнешки комплект
200 г ориз
5 връзки пресен лук
половин глава лук (голяма)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
половин връзка магданоз
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
300 г кисело мляко
3 с.л. брашно
кисело мляко (за гарниране)
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2 – 3 минути.
Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода за около час.
След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва.
Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер.
Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.
Ястието се завива с булото и се пече на 180 °С за 50 минути.
Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути. По желание се поднася с кисело мляко.
Втората рецепта е за агнешка дроб сарма в було като тя се изпълнява по-лесно, но приготвянето й отнема също повече от един час.
Необходими продукти за 5 порции:
1 агнешки комплект (бял и черен дроб, сърце, далак)
1 агнешко було
200 г ориз
3-4 стръка лук
2 с. л. зехтин за готвене
1 ч. л. червен пипер
2-3 стръка пресен джоджен (или 1 ч. л. сух джоджен)
1 с. л. пресен девесил
1 ч. л. сол за варене на комплекта
Начин на приготвяне:
В тенджера със студена вода се слага агнешкият комплект, сипва се солта и се оставя да се свари.
Лукът се нарязва на колелца и се запържва в тиган със сгорещения зехтин.
Сварените дреболии се нарязват на малки кубчета и се поставят при лука, за да се запържат и овкусят. Добавят се оризът, червеният пипер, джодженът и девесилът, нарязани наситно, и се разрежда с около 200 мл от бульона, в който е вряла карантията. Вари се на умерен огън, докато оризът поеме бульона.
Булото се нарязва на еднакви по големина парчета, в тях се слага от плънката, завиват се като сарми и се поставят в тава. Наливат се 1–2 пръста вода и се пече около 20–30 минути във фурна, загрята до 180–200 градуса.
Източник и снимки: Кауфланд