Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината 2018

хирургически инструменти

На 19 октомври 2018 г. БЛС връчва своите 15-ти годишни награди за постижения в българската медицина.

Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината. Това обяви председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, предаде репортер на БГНЕС.

На церемония на 19 октомври 2018 г. той ще бъде награден със златния знак на БЛС. Този знак се изработва в монетния двор.

Д-р Маджаров. Той обясни, че носителят на тазгодишната награда е хирург и ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицинския университет в София. Ръководството на БЛС му присъди наградата за издаването на 23-томното ръководство по хирургия, което е минало под негова редакция и то обхваща всички области на хирургията, както и „Анестезиолозия и интензивно лечение”, „Онкология” и „Урология и гинекология”.

Призьорът също така е и автор на 2 изобретения в медицината. От 1998 г. до 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, а от 2012 г. е академик на Българската академия на науките, а от 2013 г. и неин зам.-председател.

Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники” са отличени доц. д-р Мариета Кътева от „Софиямед” и доц. Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология.

Най-изявеният български педиатър проф. Драган Бобев от Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания е награден за своята дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност. В тази категория са отличени още и проф. Иван Гаврилов от СБАЛ по Онкология, проф. Захари Захариев от МБАЛ „Свети Георги” в гр. Повдив, проф. Иван Ценев от УМБЯЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ „Александровска”, доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ „Майчин дом”, доц. Евелина Пазванска от IV МБАЛ, проф. Елисавета Наумова от УМБАЛ „Александровска”.

За „Мениджър на годината” е обявен директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов, който с работата си е успял да стабилизира дейността едно от най-значимите и възлови лечебни заведения в страната.

В категорията „Ти си нашето бъдеще”, чиято цел е да поощри и забележи млади медици са отличени специализантът д-р Веселин Попов от клиниката по Лъчетерапия към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, д-р Мирослав Ангелов, който в момента работи в спешното отделение на УМБАЛ „Света Анна”, ортопедът и травматолог д-р Калоян Йорданов, общопрактикуващият в Стара Загора д-р Атанас Славов и акушер-гинекологът Петя Чавеева от САГБАЛ „Щерев”.

Д-р Георги Кръстев и д-р Антон Въжаров, които са главни секретари, единият от Пловдив, а другият от Русе пък са отличени за „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация”.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че от тази година има направени промени в регламента на наградите „Лекар на година”. За първи път тази година позволихме в номинирането да участват освен регионалните колегии и отделни лечебни заведения. Следващата година обмисляме да имаме и категория, в която пациентите да избират лекаря, който смятат, че е най-достоен. Имаме намерение да отворим и електронно гласуване, обяви още той.

Д-р Маджаров каза, че в деня, в който почитаме „Св. Иван Рилски” – закрилника на българския лекар се отбелязват 25 години откакто 19 октомври се чества като техен професионален празник и 15 години откакто се връчват наградите „Лекар на годината”. Той добави, че първите награди са дадени през 2003 г. и са били създадени от тогавашния председател на БЛС доц. д-р Кехайов.

За първи път наградата „Лекар на годината е връчена” през 2003 г. на акад. Петя Василева. Наградени са и медици в още 5 категории.

Снимка на хирургически инструменти: geudki