Ако не сте имунизирани, шансът за зараза от морбили е над 90%

морбили

Морбили е силно заразна болест.

Случаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива през 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса.

За 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927. Държавите, които са най-силно засегнати в Европа са Сърбия, където има 14 починали, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.

Ако не сте имунизирани и имате контакт с болен, шансът да се заразите е над 90%, заяви д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор пред Нова телевизия. Той припомни, че от всички 60-70 заразни болести, срещащи се в България, имаме възможност да предотвратим само 10-11, срещу които има ваксини.

При морбили тежките пневмонии и менингитни енцефалити са доста, предупреди още Кунчев и посочи, че морбили е най-опасната заразна болест и няма препарат, който да атакува директно вируса.

Д-р Кунчев препоръча българите и особено децата без имунизации да не пътуват до засегнатите от вируса страни. Той каза още, че смъртните случаите в Сърбия са вследствие на кампания против ваксините, която е повлияла на населението.

Снимка на дете с морбили: Дейв Хейгарт