Алкохолизмът е свързан с изменения в мозъка

алкохолик

Учените разкриха механизма при избора на алкохол вместо здравословна напитка.

Международна група учени установи, че склонността към употреба на спиртни напитки е свързана с молекулярни изменения в мозъка, съобщава агенция БТА.

Биолози извършили експерименти с плъхове, които били обучени да натиснат различни лостове, за да получат подсладена вода или алкохолен разтвор.

Повечето гризачи предпочели подсладената вода, но около 15 процента се отказали от всякакви други награди, освен от алкохола, и дори не обръщали внимание на наказанията, като например да бъдат ударени със слаб електрически ток.

По мнението на учените, делът на привлечените от алкохола плъхове е като процентното съотношение на хората, страдащи от алкохолна зависимост – около 10-12%.

Една от основните характеристики на пристрастяването е, че знаете, че това ще ви навреди, може би дори да ви убие, но нещо се е объркало с мотивационния контрол и продължавате да го правите, казва Маркус Хайлиг, професор в Катедрата по клинична и експериментална медицина и директор на Центъра за социална и афективна неврология, член на екипа, извършил проучването.

Била изследвана активността на стотици гени в 5 мозъчни зони у плъховете. Най-големи различия в експресията на ДНК имало в миндалевидното тяло, което е с ключова роля за формирането на емоциите.

Ген, който кодира протеина GAT-3, бил най-малко активен у страдащите от алкохолна зависимост гризачи. Въпросният протеин поддържа на ниско ниво концентрацията на невромедиатора гама аминомаслена киселина, който отговаря за успокояването на централната нервна система.

Констатирано бе, че при потискане на гена GAT-3 у плъхове, които предпочитали подсладена вода, се появила склонност към употреба на алкохол.

Това е един от тези относително редки случаи, когато откриваме интересна промяна в животинските ни модели и откриваме същата промяна в мозъците на хората алкохолици, казва Дейн Мейфийлд, научен изследовател в Центъра за изследване на алкохола и пристрастяването към Тексаския университет в Остин и съавтор на това проучване. Това е много добра индикация, че животинският ни модел е правилен. И ако нашият животински модел е правилен, ние можем да проверим терапевтиката с него и да увеличим доверието в откритията, допълва той за MedicalXpress.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието Science. Учените се надяват, че то може да помогне за подобряване на лечението на алкохолизма.

За забавление Zdraven.bg поздравява всички с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка на силует на алкохолик: geralt